Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak zinde, esnek ve tatlı bir binada olmalı, kırnak bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mualla oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en ilgi etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakın bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada zevk maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime müheyya tasarruf etmek derunindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada derunilen bir puro ideal nem bileğerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince gayet orantılı ve derunilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken ayrıksı bir koca bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir değer olduğunu ve katiyen derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmedarımaişetimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğmedarımaişettirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve derunimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, derunimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna bugün ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en uz değer bu ve bu bileğerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek yaklaşık 6 kamer içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine müesses bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı derunin belirli bir bugün içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca bir tomar alev bileğmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti yağdırmak derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz mualla nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en uz alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mualla nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.